Hondenuitlaatservices

Raadsvragen n.a.v. overlast.

Uit onderzoek van EenVandaag is gebleken dat het aantal hondenuitlaatbedrijven explosief toeneemt. Alleen al in de laatste vijf jaar is het aantal van deze bedrijven met 71 procent gestegen. De grote hoeveelheid uitlaatservices zorgen op veel plaatsen voor overlast. Ook in Den Haag is er regelmatig overlast vanwege meerdere hondenuitlaatservices die tegelijkertijd in hetzelfde gebied tientallen honden uitlaten, waaronder in de Bosjes van Poot. Wij hebben raadsvragen gesteld en het stadsbestuur opgeroepen om in navolging van het Gelderse Rheden een vergunningsplicht in te voeren om de viervoeters uit te mogen laten. Deze vergunningen moeten wat raadslid Karen Gerbrands betreft uitgegeven worden op basis van kwaliteitseisen en dus alleen worden verleend aan professionals die grote groepen honden onder controle kunnen houden. Daarnaast wil Karen dat het aantal honden per wandeling wordt gemaximeerd en dat de vergunningen gebiedsgebonden worden verstrekt zodat ook het aantal uitlaatservices dat tegelijkertijd in een bepaald gebied aanwezig is wordt beperkt.

Karen Gerbrands: “De overlast loopt de spuigaten uit en de gemeente moet echt gaan ingrijpen voordat er ongelukken gebeuren. Er staan soms meerdere busjes tegelijk op bepaalde plekken waar tientallen honden losrennen en waar de uitlaters geen controle over de groep lijken te hebben. Voor andere baasjes is het op die manier niet fijn meer om daar te wandelen met hun eigen hond en ook professionele uitlaatbedrijven hebben last van mensen die leuk willen bijverdienen maar eigenlijk geen idee hebben hoe ze met honden om moeten gaan.”

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt Karen Gerbrands de volgende vragen:

  • Bent u bekend met het bericht “Niemand laat zijn hond nog uit: uitlaatservices zorgen voor overlast”? (*)
  • Is het u bekend dat er ook in Den Haag regelmatig overlast is vanwege meerdere uitlaatservices die tegelijkertijd in hetzelfde gebied tientallen honden uitlaten, waaronder in de Bosjes van Poot?
  • Hoeveel hondenuitlaatbedrijven zijn er actief in Den Haag?
  • Hoeveel meldingen van overlast komen er bij de gemeente en/of politie binnen over overlast door hondenuitlaatservices?
  • Bent u bereid om in navolging op de gemeente Rheden ook in Den Haag met vergunningen te gaan werken? Zo nee, waarom niet?
  • Bent u bereid om behalve te vergunnen op basis van kwaliteitseisen ook het aantal honden per wandeling te maximeren? 
  • Bent u bereid om de vergunningen gebiedsgebonden te maken en het aantal uitlaatservices per uitlaatgebied te beperken?

(*) https://eenvandaag.avrotros.nl/item/niemand-laat-zijn-hond-nog-uit-uitlaatservices-zorgen-voor-overlast/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij sturen geregeld nieuwsbrieven om onze achterban op de hoogte te houden van nieuws & ontwikkelingen. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief door op onderstaande link te klikken.

Volg ons op...