Brandbrief aan Remkes

Balster geen wethouder!

 PVV schrijft brandbrief aan burgemeester Remkes: Balster kan geen wethouder worden vanwege integriteitskwestie

Volgens de PVV in de Haagse gemeenteraad kan PvdA-kandidaat Martijn Balster komende week niet tot wethouder worden benoemd vanwege een integriteitskwestie. Dit schrijven PVV-raadsleden Sebastian Kruis en Karen Gerbrands in een brandbrief aan waarnemend burgemeester Johan Remkes.

In november 2016 stelde de gemeenteraad een vertrouwenscommissie in die uiteindelijk leidde tot de benoeming van Pauline Krikke tot burgemeester. Een vertrouwenscommissie werkt altijd onder strikte geheimhouding. Toch lekte op 9 oktober dit jaar de namen van twee gepasseerde PvdA-kandidaten uit bij Omroep west, dankzij anonieme bronnen. De provincie Zuid-Holland heeft naar aanleiding van dit lek aangifte gedaan wegens het schenden van de geheimhoudingsplicht. Martijn Balster zat namens de PvdA in de vertrouwenscommissie en kan mogelijk degene zijn die de uiterst vertrouwelijke informatie heeft gelekt.

Volgens Kruis en Gerbrands betekent dit dat PvdA-kandidaat Balster niet tot wethouder kan worden benoemd. De PVV-raadsleden halen in hun brief aan burgemeester Remkes een citaat uit het nieuwe coalitieakkoord aan: “Het is dan ook van het grootste belang dat de integriteit van het stadsbestuur in al zijn geledingen boven iedere twijfel verheven is.” De Haagse PVV stelt dat Balster niet boven iedere twijfel is verheven omdat hij mogelijk betrokken is bij het schenden van de geheimhoudingsplicht.

Sinds het gedwongen vertrek van wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui staat integriteit hoog op de agenda in Den Haag. De twee wethouders van Groep de Mos worden verdacht van corruptie en schending van het ambtsgeheim. De afgelopen weken is er onderhandeld over een nieuw collegeakkoord met de PvdA en het CDA. Beide partijen leveren een wethouder om de plaats van de twee vertrokken wethouders van Groep De Mos te vullen. Namens de PvdA is Martijn Balster naar voren geschoven.

In het nieuwe coalitieakkoord is een heel hoofdstuk gewijd aan integriteit. De nieuwe coalitie is er alles aan gelegen de betrouwbaarheid van het Haagse stadsbestuur te herstellen. “Een mogelijk herstel van dit vertrouwen zou onherroepelijk beschadigd raken indien er opnieuw een wethouder wegens een integriteitskwestie van het toneel moet verdwijnen”, schrijven PVV-raadsleden Kruis en Gerbrands in hun brief aan burgemeester Remkes. Zij willen dat de burgemeester de PvdA sommeert om een andere kandidaat-wethouder naar voren te schuiven want “integriteit overstijgt de persoon in onze stad van vrede en recht”, aldus de PVV-raadsleden.

PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis gaf zaterdagochtend toelichting in het politieke radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM: “Natuurlijk zie ik liever helemaal geen PvdA in het college, laat dat duidelijk zijn. Maar onze brandbrief heeft niets met partijpolitiek te maken. Dit gaat over integriteit. En integriteit overstijgt partijpolitiek, maar integriteit overstijgt ook zeker de persoon. Ik ga ervan uit dat de heer Balster zich hiervan bewust is en zichzelf terugtrekt als kandidaat-wethouder, al dan niet aangemoedigd door waarnemend burgemeester Remkes. ”

De brandbrief die de PVV aan burgemeester Remkes heeft gestuurd:

Brandbrief aan Remkes

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij sturen geregeld nieuwsbrieven om onze achterban op de hoogte te houden van nieuws & ontwikkelingen. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief door op onderstaande link te klikken.

Volg ons op...