Bedeloverlast Den Haag

Overlast bedelaars centrum loopt uit de hand.

 De PVV in de Haagse gemeenteraad is de toename van bedelaars in het centrum van Den Haag zat. Fractievoorzitter Sebastian Kruis stelt raadsvragen aan het gemeentebestuur omdat hij wil dat er meer wordt gedaan om bedeloverlast tegen te gaan. Het uitschrijven van bekeuringen aan bedelaars blijkt volgens Kruis namelijk weinig effectief. Wat het PVV-raadslid betreft moet de gemeente Den Haag vaker gebiedsverboden uitvaardigen aan notoire overlastgevers en zorgplannen opstellen voor mensen met psychische problemen. Daarnaast wil Kruis dat er handhavers in burger worden ingezet om de overlast het hoofd te bieden omdat handhavers in uniform makkelijk te herkennen zijn.

Sebastian Kruis: “De huidige aanpak van bedelaars werkt gewoon niet goed. Er komen ondanks een bedelverbod steeds meer bedelaars bij in het centrum en ze zorgen voor steeds meer overlast voor bezoekers en winkeliers. Allemaal zombie-achtige types die om vijftig cent vragen wekt een armoedige indruk van onze mooie stad. We kunnen wel bekeuringen uitschrijven, maar van een kale kip kun je niet plukken. Daarom moeten we veel vaker inzetten op gebiedsverboden en zorgen dat mensen met psychische problemen geholpen worden.”

Aan de voorzitter van de gemeenteraad, overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt het raadslid Sebastian Kruis  de volgende vragen:

  1. Is het u bekend dat er steeds meer bedelaars voor overlast zorgen in en om het centrum van Den Haag, ondanks het bedelverbod?
  2. Wat heeft u de afgelopen tijd ondernomen en wat gaat u de komende tijd ondernemen om deze toename van bedeloverlast te beteugelen?
  3. Bent u het met de PVV eens dat het uitschrijven van bekeuringen aan bedelaars vaak niet opschiet omdat zij niet voor niets bedelen en dat daarom het uitvaardigen van gebiedsverboden en het inzetten op hulpverlening een slimmere manier is om de overlast aan te pakken?
  4. Hoeveel gebiedsverboden zijn in 2019 tot op heden opgelegd aan bedelaars en bent u bereid om dit instrument vaker te gaan inzetten?
  5. Hoeveel bedelaars zijn in 2019 tot op heden aangedragen bij het Veiligheidshuis met als doel het opstellen van een zorgaanbod voor deze personen en bent u bereid dit aantal op te schroeven?
  6. Bent u bereid om (vaker) handhavers in burger in te zetten om de bedeloverlast in het centrum tegen te gaan omdat bedelaars handhavers in uniform van mijlenver zien aankomen?

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij sturen geregeld nieuwsbrieven om onze achterban op de hoogte te houden van nieuws & ontwikkelingen. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief door op onderstaande link te klikken.

Volg ons op...